Na de versoepelingen die de regering aankondigde is het nu zeker dat de Asfalt & Bitumendag live zal plaatsvinden. Aarzel niet langer om u in te schrijven en maak van de gelegenheid gebruik om weer in contact te komen met uw netwerk. Het programma oogt veelbelovend en vind je hieronder.

Programma van Asfalt- en Bitumendag 23.03.2022

09.30 – 09.45u  :  Inleiding door Jan Folens (voorzitter BVA/ABPE, Gedelegeerd bestuurder BAM Contractors en BAM Asphalt) en Max von Devivere (Eurobitume)

09.45 – 10.15u : Efficiënte en milieuvriendelijke asfaltproductie is de toekomst van onze asfaltsector.   Sprekers : Kris Mallefroy (Afdelingshoofd Asfalt Stadsbader) en Paul Heleven (Directeur Grizaco, Bestuurder APL)

Om de milieu-impact van onze nieuw op te richten asfaltcentrales te verlagen en om ruimschoots aan de strenge vergunningsvoorwaarden die werden opgelegd te voldoen, werden een heel aantal milieuvriendelijke technieken voorzien bij de bouw van de nieuwe asfaltcentrales Stadsbader Grobbendonk en APL te Lummen.

Hierbij een overzicht van de  nieuwe technieken die op vermelde asfaltcentrales gebruikt worden :

-Aanvoer en voorbehandeling van grondstoffen

-Opslag van grondstoffen en stofbestrijding op terrein

-Technieken met betrekking tot energieverbruik en energie-efficiëntie

  • Koude toevoeging asfaltgranulaat bij beperkt % toevoeging
    • Warme toevoeging asfaltgranulaat bij hoger % toevoeging
    • Technieken met betrekking tot verwarming recyclage in trommel met hetegasgenerator

-Naverbranding in primaire trommel van afzuiging lucht laadpunt vrachtwagens

10.15 – 10.45u : “Duurzaamheidsanalyse van asfaltmengsels”  

Spreker : L. De Bock, Technologisch adviseur Leefmilieu OCW

Het hergebruik van AG, al dan niet in combinatie met verjongingsmiddelen, gaat gepaard met grote voordelen die zich zowel op het economische als ecologische vlak situeren. Een belangrijke voorwaarde is uiteraard het behoud van de duurzaamheid of prestaties van de overeenkomstige asfaltmengsels en dit om de levensduur te garanderen.

Om deze voordelen in het kader van een circulaire economie maximaal te kunnen benutten of in te zetten, is het noodzakelijk te beschikken over een objectieve beoordeling van de duurzaamheid of ‘sustainability’. Een dergelijke beoordeling laat immers toe aan de hand van een reeks indicatoren die zich zowel op het ecologische, economische als sociale vlak bevinden, een ‘overall’ evaluatie van de duurzaamheid uit te voeren en dit a.d.h.v. veelal kwantitatieve indicatoren.

Het resultaat van een transparante evaluatie laat ook toe aan de wegbeheerder om in de toekomst nieuwe vormen van aanbesteden uit te bouwen waarbij naast de prijszetting ook op een objectieve wijze het aspect duurzaamheid in rekening wordt gebracht. In laatste geval spreekt men ook over ‘groen’ aanbesteden of ‘Green Public Procurement’ of GPP.

10.45 – 11.15u : Pauze + bezoek expo

11.15 – 11.45u  : Stand van zaken : Asfalt impuls programma in Nederland

Spreker : R. Willems (directeur Techniek en Technisch Management Rijkswaterstaat), Asfaltimpuls

Wegbeheerders, asfaltaannemers, leveranciers, ontwerpers, kwaliteitsborgers en kennisinstellingen staan de komende jaren gesteld voor grote uitdagingen. Voorbeelden van deze uitdagingen zijn het invulling geven aan de circulaire economie, het Klimaatakkoord van Parijs en de Green Deal duurzaam GWW 2.0. En dit tegen de algemene achtergrond van minder kosten, minder hinder voor weggebruikers en omgeving én een gezonde economische omgeving voor de asfaltproducerende en verwerkende bedrijven. Alleen een gezamenlijk gedragen en gecoördineerd programma kan effectief oplossingen hiervoor leveren. In Nederland is hiertoe met alle stakeholders een ambitieus programma ontwikkeld dat in 8 deelprogramma is opgebouwd.

Hoever staan we na twee jaar? Dit zal Rob Willems toelichten.

11.45 – 12.15u  Duurzaam bitumen 

Spreker: Carl Robertus, (Technical Director Bitumen at Nynas AB)

Voor de Europese Bitumenindustrie worden er drie sleutelvragen in overweging genomen :

  1. Waarom is de duurzaamheid zo belangrijk ?
  2. Wat is de relevantie voor bitumen ?
  3. Wat is het antwoord van de Bitumenindustrie

Eurobitume heeft een werkgroep opgericht in verband met deze sleutelvragen.

Carl Robertus brengt verslag uit over de stand van zaken.

Volgende onderwerpen worden besproken : LCA,LCI,EPD, circulariteit en secundaire materialen in  bitumen

12.15 – 14.00u : Lunch + bezoek expo

14.00 – 14.45u : Investeringsprogramma. Sprekers E. Wiliame (Directeur Général SPW) en Tom Roelants (Administrateur Generaal AWV)

14.45 – 15.15u :Het effect van het onderhoud van wegeninfrastructuur op de  CO2-voetafdruk

Spreker : Brice Delaporte (Directeur adjoint des affaires techniques Routes de France)

Het regelmatig en geprogrammeerd onderhoud van het wegenpatrimonium is de beste oplossing voor  het waarborgen van een optimale levensduur en  kwaliteit bij het gebruik ervan.

Deze presentatie toont aan dat een regelmatig onderhoud deugdzaam is voor wat betreft de CO2-voetafdruk.

Een onvoldoende onderhoud  van de weg zal tevens leiden tot een belangrijke verhoging van emissie van broeikasgas tegenover een regelmatig en voldoende onderhoud.

15.15– 15.45u : Het rijke , collectieve geheugen met voortschrijdend inzicht naar de duurzame wegenbouw in 2050.

Spreker: Prof. Wim Van den bergh (Hoofddocent Asfalttechnologie Universiteit Antwerpen)

De wegenbouwsector evolueert mee naar het digitale tijdperk. Door een juist inzicht, gebaseerd op data uit het verleden en heden, kunnen we digitalisering meer en meer inzetten voor de optimalisering van het asfaltproces als deel van circulaire economie. Niet alleen quick-wins worden nu gerealiseerd tijdens het asfaltverwerkingsproces, ook duurzaamheid  op lange termijn. In deze presentatie bekijken we de verschillende data mining technologieën en management strategieën die we vandaag al dienen in te zetten om de sector duurzamer te maken. Maar zijn we klaar voor?

Deel dit artikel op